Vejen til et optimalt blodsukker

Har du nogensinde tænkt, hvad skal jeg gøre for at undgå dips i løbet af dagen. Og hvordan undgår du at overspise chokolade eller andre sukkerrige madvarer sidst på eftermiddagen. Det enkle svar er … hold dit blodsukker stabilt og spis og drik mad, der ikke overstimulerer insulinproduktionen i løbet af dagen.


Undgå de hvide kulhydrater

Du skal i udgangspunktet holde dig fra brød, pasta, ris og mælk. Det man også kunne kalde de ‘hvide’ kulhydrater. Alle indeholder de høje koncentrationer af kulhydrater og sukker, som påvirker dit blodsukker alt for meget. Brød indeholder godt nok en masse fibre. De nedsætter ‘transporten’ gennem maven og tarmen, hvorved sukkeret har endnu længere tid til at påvirke dit blodsukker.


Lad være med at drikke frugt

Frugt er skabt til at blive spist hel. Undlad at drikke frugt. Når frugtsukkeret ikke længere er forbundet til fibre i frugtkødet, så bliver det optaget alt for hurtigt i blodet, hvorfor din krop skal bruge større mængder insulin for at stabilisere blodsukkeret. Spis i stedet frugten som en del af en lækker salat, hvor du topper med nødder og en god økologisk olivenolie som dressing. Fedtstofferne gør, at blodsukkeret ikke påvirkes i samme grad. Fedt er nemlig særlig godt til at nedsætte sukkerets evne til at påvirke blodsukkeret.


Men hvad kan et højt blodsukker betyde på længere sigt?

Når dit blodsukker er eleveret, dvs. højere end normalt, typisk efter indtag af sukkerholdige drikke og madvarer, så stresses kroppen, idet dit insulinniveau stiger for at 'fjerne’ sukkeret fra blodet. Det er ikke dårligt, men fuldstændigt naturligt. Problemerne kommer, hvis du dag efter dag påvirker din krop uhensigtsmæssigt, fx ved at spise for meget sukker, flere gange om dagen. Ikke nok med at sukkeret omsættes til fedt, så stresser du også kroppen unødvendigt, da den hele tiden skal pumpe store mængder insulin ud i kroppen. Over tid kan det føre til insulinresistens, dvs. at din insulinpumpe ikke registrerer, når blodsukkerniveauet stiger, hvilket kan være livstruende.


Stimuler din krop til at blive mere insulinfølsom

Et relativt ukendt kneb til at holde blodsukkeret stabilt er ‘balsamico eddike’, der ved indtag om morgenen sjovt nok gør kroppen bedre til at reagere på sukker gennem hele dagen.


Et alternativ til balsamico er fysisk aktivitet, fx styrketræning og korte sprints. En god rutine er fysisk aktivitet før du spiser frokost og aftensmad, fx squats og armbøjninger. Og en 10-15 minutters rolig gåtur efter frokost. Begge dele øger din insulinfølsomhed.


Gode tips til et stabilt blodsukker


Hold dig fra

Brød, ris, pasta, musli, mælk og frugt.


Spis frugt sammen med

fedtholdige nødder, oliven, olivenolie eller kokosolie eller kød.


Drik masser af vand