5 veje til en optimal søvn
Du ved det sikkert allerede, men søvn er noget af det vigtigste, hvis du vil leve sundt og minimere risikoen for stress.
Vi har nærlæst den nyeste søvnforskning og giver dig her de fem vigtigste områder, som du skal optimere for at sove bedre.
Søvn kan nemlig mere eller mindre koges ned til fem nøgleområder: Temperatur, mørke og ydre påvirkninger. Alle er gensidigt afhængige af hinanden.

Skab de bedste rammer for en god søvn når du vågner
Det hele begynder om morgenen, når du vågner. Undgå at rede sengen med det samme. Hvis du gør det, har alle de hyggelige bakterier fantastiske vilkår under den endnu varme dyne. I stedet skal du trække dynen til side, så der kommer lys på lagnet, og dynens underside får tilstrækkeligt med lys. Herefter skal du lufe grundigt ud i soveværelset (også selvom det er koldt uden for).

Sollyset skal ikke blokeres af dine solbriller
I løbet af dagen skal du sørge for at få rigeligt sollys ind gennem øjnene, så drop solbrillerne i mindst 30 minutter og gerne hele dagen, hvis du kan. Når du udsætter din hjerne for lys gennem øjnene, bliver den påvirket og kan bl.a. regulere melatoninniveauet bedre, når du skal i seng og mens du sover. Melatonin er et hormon, som bl.a. regulerer kropstemperaturen, og deraf søvnrytmen. Når dine melatoninreceptorer stimuleres sænkes kropstemperaturen, og du bliver automatisk træt.

Nyd det naturlige lys og tænd stearinlys
Næste skridt på vejen er at slukke alle elektroniske apparater mindst en time før du skal sove. Her i den dejlige sommerperiode er det en god ide helt at undlade elektronisk belysning, da det påvirker melatoninreceptorerne negativt. Tænd i stedet nogle hyggelige stearinlys. Bruger du din telefon som vækkeur, så ha’ den altid på flytilstand i soveværelset.

Mørklæg dit soveværelse
Når du er kommet så langt, er det sidste skridt at mørklægge dit soveværelse helt. Personligt kan jeg anbefale mørklægningsgardiner, der slutter helt tæt og ikke lader sprækker af lys trænge ind. Er det umuligt, så invester i et par lækre tykke gardiner, som hænger ud over mørklægningsgardinerne. På den måde slipper du for unødigt lys. 

Den optimale temperatur i soveværelset
Hvis dit soveværelse har det med at blive for varmt i løbet af dagen, så luft grundigt ud inden du skal sove og sov gerne med åbne vinduer. Den optimale temperatur i soveværelset er 17-18 grader - ikke 22-25. Hvis dit soveværelse ligger mod vest, som mit, så er det bedste råd, at du ikke åbner vinduerne før om aftenen. Hold dine mørklægningsgardiner og andet trukket for hele dagen, mens du er på arbejde. Klokken 19-20 kan du trække dem fra og åbne viduer og døre helt op, så der kommer frisk luft ind.

Hvor meget bør du sove?
Med denne enkle strategi kan du uden problemer sove 8 timer og være frisk og veludhvilet hver eneste dag. Men 8 timer!!! Det kan jeg ikke, tænker du måske. Men det kan du faktisk godt. Grunden til, at du sikkert sover mindre og vågner helt af dig selv efter 6-7 timer er, at dit melatoninniveau ikke har været optimalt. Derved stiger kropstemperaturen hurtigere og du vågner før du er helt udhvilet. 

Hvad får du ud af en bedre søvn?
Med en optimeret søvn vil du ikke blot føle dig mere veludhvilet, men du vil også restituere hurtigere efter hård træning og rense din krop for usunde stresshormoner, som kortisol og adrenalin, der ophobes i kroppen, hvis dit job er krævende, du træner meget eller skal nå mange ting i løbet af dagen.

Udfordring
Vi udfordrer dig til at prøve denne søvnstrategi i 7 dage og fortæl os gerne om dine oplevelser herunder.

Sov godt!

Vil du mere i dybden med søvn, så se denne spændende TED TALK med Dr. Kirk Parsley https://youtu.be/7s9C_8-OoxI